Contact

Productieproces

Als de planten geoogst zijn, is het van groot belang dat ze zo vers mogelijk verwerkt worden. Niet alleen vond Alfred Vogel het belangrijk om alles zo vers mogelijk te gebruiken, maar onderzoeken wijzen ook uit dat sommige planten snel aan kracht kunnen verliezen na de oogst. Vanuit de A.Vogel tuinen worden de planten vervoerd naar de productiehallen. Deze hallen bevinden zich op slechts 10 minuten rijden van de tuinen. En dan… dan kan het productieproces vlot verdergaan.

Van plant tot tinctuur: extractie
Alfred Vogel hield van verser dan vers. Daarom plukte hij de plant die hij nodig had, kauwde erop waardoor het met zijn speeksel ging vermengen en gebruikte de substantie direct waar hij dat nodig had. Deze methode is voor de meeste mensen niet meer van deze tijd. Daarom is de kauwmethode van Alfred Vogel nagebootst in het productieproces. En nog verder verfijnd om voor ieder product de hoogste kwaliteit en werking te kunnen garanderen.
Om van een plant uiteindelijk een geneesmiddel te kunnen maken, is het noodzakelijk om eerst de werkzame stoffen uit de plant te extraheren (onttrekken). Dit proces is vergelijkbaar met theebereiding uit een kruidenbuidel en heet water. Bij de A.Vogel producten is echter een mengsel van alcohol en water (in de meeste gevallen) het geheim. Het gebruikte alcoholmengsel wordt zorgvuldig afgestemd op de planten en de te extraheren stoffen en vervolgens worden de werkzame stoffen via dit mengsel uit de geneeskrachtige planten onttrokken.

Wist u dat…
…tincturen een andere benaming zijn voor extracten die men maakt met alcohol? Het alcoholpercentage kan hierbij verschillen. Dat is namelijk afhankelijk van de planten en de te extraheren werkzame stoffen.
…A.Vogel uitsluitend zuivere alcohol zonder denatureringsmiddel gebruikt?
…door het (per plant) speciaal afgestemde alcoholmengsel er een optimale combinatie en hoeveelheid werkzame stoffen uit de planten vrijkomt?
…de uiteindelijke tinctuur daardoor een optimaal gehalte aan natuurlijke werkzame stoffen bevat?

Van plant tot tinctuur: de verdere stappen
Om de tinctuur te kunnen vervaardigen, zetten de productiemedewerkers de verse planten – al dan niet fijngehakt – in een mengsel van alcohol en water. Dat is het startsein voor de extractie van de werkzame stoffen.

Wist u dat…
…de extractie van werkzame stoffen een paar uur tot wel 14 dagen kan duren? Het is belangrijk om het extract gedurende deze periode regelmatig te roeren. Op deze manier komen er namelijk zo veel mogelijk werkzame stoffen vrij uit het plantmateriaal. Pas na de volledige extractie wordt de tinctuur uitgeperst.
…het bezinksel dat na de extractie overblijft, wordt gecomposteerd en op deze wijze weer in de natuurlijke kringloop wordt opgenomen?
…wij veel belang aan kwaliteitscontrole hechten? De tinctuur wordt uitgebreid geanalyseerd en tot aan de goedkeuring in quarantaine bewaard.

Van plant tot tinctuur: het eindresultaat
Sommige tincturen zijn direct bruikbare geneesmiddelen. Een voorbeeld zijn de A.Vogel Echinaforce® druppels. Het komt echter ook regelmatig voor dat een tinctuur als basis dient voor andere A.Vogel-producten.

Wist u dat…
…er zogenaamde complexpreparaten ontstaan door meerdere tincturen te mengen naar het recept van A.Vogel?
…het mogelijk is om tincturen te concentreren en vervolgens te gebruiken voor de productie van tabletten en crèmes?